Dekking mobiele providers

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mobiel abonnement aan de hand van de dekking kiezen

Als je een mobiel abonnement wilt afsluiten, heb je wellicht al een provider op het oog. Het is ook mogelijk dat je over de dekking van je huidige provider niet tevreden bent en daarom op zoek gaat naar een ander mobiel netwerk.

In Nederland kennen we vier grote telecomproviders die allen een eigen netwerk hebben. Het gaat om Tele2, KPN, T-Mobile en Vodafone. Daarnaast bestaan er zogenaamde ‘virtuele providers’. Deze virtuele providers hebben een eigen administratie, maar maken gebruik van het netwerk van de grotere providers. Over het algemeen bieden de virtuele providers kleinere en goedkopere bundels.

De dekking van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2

Bij de keuze voor een mobiel abonnement hoort ook de keuze voor een mobiele aanbieder. De dekking kan per mobiele aanbieder fors verschillen. Waar de een in de Randstad altijd goed bereik heeft, heeft de ander in Groningen of Limburg helemaal geen bereik. Gebieden rondom de grens met Duitsland hebben vaak slecht bereik.

De dekking is dus afhankelijk van de locatie waar men zich bevindt. Daarom hebben de providers dekkingskaarten opgesteld. Op de dekkingskaart kunnen (toekomstige) klanten precies zien waar de dekking goed of juist verminderd is. Alle providers hebben een eigen dekkingskaart.

De dekking in Nederland van de verschillende grote aanbieders is goed. Samen zorgen KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 voor een landelijk bereik tussen de 95 procent en 99,5 procent van de bevolking. Men heeft op een aantal probleemplekken na dus altijd bereik.

Invloeden op de dekking

Op de dekkingskaarten van de provider kun je precies zien welke dekkingen KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone op welke locatie bieden. Het is mogelijk dat een aantal locaties een verminderde dekking heeft. We raden daarom altijd voor het afsluiten van een mobiel abonnement aan de dekkingskaart van de provider te raadplegen.

Toch is ook dan niet met 100 procent vast te stellen of het bereik in de omgeving echt zo goed is als op de dekkingskaart staat. De beste optie is dus personen in de omgeving met dezelfde aanbieder te vragen hoe hun dekking is.

Bovendien kan het zijn dat de dekking buitenshuis een stuk beter is dan binnen. De afgelopen jaren zijn steeds meer huishoudens gaan isoleren. Daardoor houdt men de warmte binnen, maar is het voor het signaal van buiten ook moeilijker om door te dringen. Daarom staat op de dekkingskaart een frequentie aangegeven. Hier geldt: hoe hoger de frequentie, hoe minder bereik er binnen in huis of in de winkel door kan komen. Daardoor in het mogelijk dat je op sommige plekken helemaal geen bereik hebt.

Alle aanbieders maken gebruik van verschillende frequenties en masten. Daardoor is niet met zekerheid te zeggen of je dekking helemaal goed zal zijn. Bij de meeste providers mag je binnen de eerste 14 dagen van het abonnement weer opzeggen. Bevalt de dekking dus niet, dan kun je gemakkelijk overstappen naar een andere provider waar de dekking wel goed is. Belangrijk om te weten is dat iedere provider wel locaties heeft waar de dekking niet optimaal is. Een dekking van 100 procent is in Nederland nog niet gerealiseerd.

Kleinere providers en mobiel abonnement

Wil je een mobiel abonnement afsluiten bij een kleinere provider? Dit zijn vaak de zogenaamde ‘virtuele providers’. Virtuele providers hebben een eigen klantenservice en eigen administratie. Je bent dus echt klant bij bijvoorbeeld Ben, Simpel, Telfort of Simyo.

Toch is het belangrijk eerst bij de grotere netwerken uit te zoeken hoe goed de dekking is. De zogenaamde virtuele providers kopen namelijk ruimte in op de grote netwerken. Een virtuele provider heeft zelf geen netwerk. Zo is bij bijvoorbeeld Simyo de dekking precies hetzelfde als bij KPN. Zij maken gebruik van hetzelfde netwerk.

Wel is de ervaring van consumenten dat op zeer drukke momenten – bijvoorbeeld rondom Oud en Nieuw – het mogelijk is dat de kleinere providers minder snel verbinding kunnen maken. De klanten die rechtstreeks bij de grotere provider zijn aangemeld hebben dan voorrang. In de praktijk komt dit maar zelden voor.

Bij de kleinere providers krijg je doorgaans goedkopere bel- en databundels. Dat komt doordat zij vaak ook beperktere abonnementen aanbieden. Een bundel bij een kleinere provider kan bijvoorbeeld erg voordelig zijn wanneer een kind zijn eerste smartphone krijgt.

Verschillende netwerken: GSM, UMTS en LTE

In Nederland beschikken de mobiele netwerken momenteel over drie verschillende technieken. Het gaat hier om 2G (GSM), 3G (UMTS) en 4G (LTE). De laatste jaren hebben de mobiele aanbieders steeds meer geïnvesteerd in de landelijke uitrol van 4G. Daardoor is de dekkingsgraad van de snelste mobiele techniek van dit moment aanzienlijk toegenomen.

Alle providers willen de beste kwaliteit bellen en mobiel internet garanderen. Daarom zijn er een aantal providers bij wie de snelheid hoger ligt. Bij een hogere frequentie hoort vaak ook een hogere snelheid. Zo is T-Mobile het snelste netwerk van Nederland, terwijl KPN het stabielste netwerk met de hoogste dekking heeft. De snelheid ligt op dit netwerk wel weer lager.

KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben allemaal een eigen netwerk. Tele2 heeft enkel een 4G-netwerk. Voor 3G wordt er teruggeschakeld naar T-Mobile. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben allemaal een eigen 2G, 3G- en 4G Netwerk.

Gebruikmaken van het 2G-netwerk

Het komt nog zelden voor dat men gebruikmaakt van het 2G-netwerk. De afgelopen jaren is het GSM of Edge-netwerk afgebouwd, om zo door te kunnen bouwen op 3G en 4G. Mobiel bellen en sms’en waren de voornaamste gebruiksredenen van 2G. De snelheid in de overdracht van mobiele data is erg laag op het 2G-netwerk. Wel beschikken KPN, T-Mobile en Vodafone allen over een eigen GSM-netwerk. Deze technologie heeft nog steeds de beste landelijke dekking, ook in gebieden waar amper verbinding mogelijk is.

Gebruikmaken van het 3G-netwerk

Het 3G-netwerk (UMTS) is een stuk geschikter voor de doorvoer van mobiele data. Dat komt voornamelijk doordat deze technologie meer capaciteit heeft dan het GSM/2G-netwerk. Er kan meer data verwerkt worden. De meeste providers schakelen tegenwoordig terug naar het 3G-netwerk, als 4G niet beschikbaar is. Bijvoorbeeld door een slechtere dekking, of doordat de telefoon van de consument nog niet geschikt is voor 4G. De meeste toestellen beschikken inmiddels wel al over de mogelijkheid gebruik te maken van 4G.

Daardoor wordt het 3G-netwerk in Nederland steeds minder gebruikt. Wel kan men op de dekkingskaarten van de providers nog de dekking van het 3G-netwerk opvragen.

Gebruikmaken van het 4G-netwerk

Enkel sterk verouderde telefoons kunnen geen gebruikmaken van het 4G-netwerk. Sinds een aantal jaren is het 4G-netwerk actief. KPN, T-Mobile en Vodafone bieden 4G aan. Ook Tele2 heeft een eigen 4G-netwerk dat terugschakelt naar 3G van T-Mobile bij een slechte dekking. Alle providers hebben hun eigen frequentieruimte gekregen.

4G biedt momenteel de hoogste datasnelheden tot wel 250 Mbps. De snelheden liggen daarmee op ongeveer dezelfde snelheden als men thuis met een vaste verbinding kan behalen. 4G is zeer geschikt voor overdracht van grote hoeveelheden data, heeft meer capaciteit en biedt bovendien dankzij nieuwe technieken als Voice over LTE een veel betere spraaktechniek. Daardoor kun je in HD bellen met mensen die ook VoLTE op hun telefoon ingeschakeld hebben.

In de toekomst zal men beginnen met de aanleg van de opvolger van 4G. Dit is het 5G-netwerk. Dit netwerk zal nog sneller zijn, meer capaciteit bieden en veel stabieler zijn dan de huidige netwerken. Daarvoor heb je wel een 5G-telefoon nodig. Er zijn nog amper smartphones beschikbaar die deze techniek ondersteunen. Wil je de eerste zijn met een 5G-verbinding? Dan ben je waarschijnlijk bij T-Mobile het beste af. Per eind 2020 en medio 2021 moet het eerste 5G-netwerk van T-Mobile in ons land actief zijn.

Schrijf je in voor updates

De niet zo regelmatige nieuwsbrief. Maximaal 1x per maand.

Ook interessant

Sim only abonnement kiezen

Soms heb je aan een nieuw mobiel abonnement genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een smartphone hebt die nog prima een jaar mee kan, of omdat je

Snelheid 4G abonnement

Bij de meeste mobiele providers krijg je gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is in verhouding tot het 3G-netwerk een stuk sneller. In gebieden

Goedkoper bellen naar servicenummers?

Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen