Mobiel abonnement met smartphone

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mobiel abonnement met smartphone vergelijken

Als je abonnement afloopt, of dit je eerste abonnement is, kun je kiezen voor een nieuw abonnement. Daarbij kun je de keuze maken om een abonnement met of zonder toestel af te sluiten. De keuze voor een mobiel abonnement met smartphone kan voordelig zijn, omdat je zo korting krijgt op de aanschaf van het toestel.

Wel dien je er rekening mee te houden dat je eerst de kosten van het mobiele abonnement betaalt en daar bovenop de kosten voor de aanschaf van de smartphone. Sinds een paar jaar is het verboden om de smartphone inclusief in het mobiele abonnement op te nemen. Daarom zijn de kosten op de factuur nu gesplitst. Een gratis smartphone bij een abonnement bestaat niet. Je betaalt altijd extra kosten voor de aanschaf van het toestel.

Wensen en eisen aan een mobiel abonnement met smartphone

Een mobiel abonnement met smartphone heeft voordelen. Zo hoeft men geen mobiel toestel meer aan te schaffen; deze wordt geleverd bij het mobiele abonnement. Bovendien werken de meeste providers met zogenaamde ‘combinatiedeals’, een combinatie van smartphone en abonnement. Daardoor kun je profiteren van een korting op een mobiel abonnement.

Een mobiel abonnement met smartphone is nog steeds een van de meest gekozen abonnementsvormen. Wel dien je jezelf een aantal vragen te stellen omtrent het abonnement en wat je bereid bent te betalen voor een mobiele telefoon.

Een databundel kiezen

Alvorens een smartphone te kiezen, dien je eerst een geschikte databundel te kiezen. Wie niet veel data verbruikt, heeft wellicht aan een abonnement met 1 GB per maand genoeg. Het aantal belminuten ligt dan vaak iets hoger. Wie veel belt, sms’t en dataverkeer verbruikt, kan beter voor een uitgebreider abonnement gaan. Bij de meeste abonnementen met een hogere databundel geldt dat je tegenwoordig ongelimiteerd kan bellen en sms’en. Wat de spelregels precies zijn, verschilt per provider.

Zo zijn er providers die je ongelimiteerd laten bellen naar en binnen de hele Europese Unie. Je kunt dan ongestoord naar vrienden in Spanje of Duitsland bellen. Daarnaast zijn er abonnementen waarbij je alleen vanuit de Europese Unie naar Nederland kunt bellen. Bellen naar het buitenland vanuit Nederland valt dan buiten de bundel. De bundelvoorwaarden kun je vinden in het contract dat je toegestuurd krijgt van je mobiele aanbieder als je een abonnement afsluit. Je kunt dit uiteraard ook navragen bij je toekomstige mobiele provider.

Gebruik je veel dataverkeer, dan kan een abonnement met ongelimiteerde data interessant zijn. Providers die dergelijke abonnementen aanbieden zijn onder meer Tele2 en T-Mobile. Vaak betaal je dan wel iets meer, maar je krijgt ook meer vrijheden. Een ongelimiteerd abonnement met ongelimiteerd bellen en sms’en en internet heb je al vanaf 25 euro per maand bij een tweejarig contract.

Een toestel kiezen

Bij het kiezen van een toestel kun je kiezen voor een goedkoper of duurder toestel. Sommige duurdere toestellen kunnen toch met een behoorlijke korting worden geleverd, bijvoorbeeld omdat het hier om een zogenaamd refurbished toestel gaat. Sommige aanbieders van mobiele abonnementen bieden dergelijke toestellen aan. Bij een refurbished toestel is het toestel al eens uit de verpakking geweest, maar teruggestuurd. De fabrikant knapt het toestel dan volledig op, zodat hij er weer uitziet en werkt als nieuw. Een refurbished toestel met mobiel abonnement is op maandbasis vaak fors goedkoper.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een nieuw toestel. De maandelijkse kosten van dergelijke toestellen liggen vaak iets hoger. Je kunt uiteraard kiezen voor goede goedkope smartphones. Smartphones met een lagere aankoopprijs zijn tegenwoordig steeds beter en gaan steeds langer mee. Uiteraard zijn er ook consumenten die het liefst duurdere smartphones van Apple of Samsung aanschaffen. Dit noemen we ‘high-end’ smartphones. Bij een ‘high-end’ smartphone zijn de specificaties vaak een stuk beter. Een toestel is sneller, heeft meer opslaggeheugen, betere camera’s en dergelijke.

Deze voordelen komen uiteraard wel tegen een hogere prijs. Daardoor gaat het maandbedrag omhoog. Bij de nieuwste toestellen kunnen de maandelijkse kosten inclusief abonnement al snel op 50 tot 60 euro per maand uitkomen. Indien je dit niet wilt, kun je er ook voor kiezen om een smartphone in één keer te betalen.

Smartphone met abonnement in een keer betalen

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement met smartphone kun je zelf kiezen hoeveel je per maand wilt aflossen op de aanschaf van je mobiele telefoon. Om die reden wordt de afbetaling van de smartphone ook als een lening gezien. Je mag zelf kiezen of je bijvoorbeeld maandelijks 20 euro bovenop de kosten van het abonnement wilt afbetalen, of meer. Hier geldt; hoe meer je per maand afbetaalt, des te sneller is je smartphone vrij van het abonnement.

Je kunt ook profiteren van de kortingen die mobiele providers bieden wanneer je een smartphone bij hun aanschaft. Je kunt dan vaak korting tot enkele honderden euro’s op high-end smartphones krijgen. Het is mogelijk om deze smartphones in één keer te betalen. Dit noemen we een eenmalige betaling. Je betaalt dan het volledige bedrag in één keer. Wat maandelijks overblijft zijn enkel de kosten voor het mobiele abonnement. De smartphone is dan meteen afbetaald.

Het gebruik van combinatiedeals

De meeste providers maken tegenwoordig gebruik van zogenaamde combinatiedeals. Daarbij krijg je korting op de waarde van je smartphone, zodat je maandelijks minder betaalt. De combinatiedeals vind je doorgaans bij de vergelijkingswebsites, omdat zij een commissie krijgen op het verkochte abonnement en toestel.

Abonnementen vergelijken

Alvorens je een abonnement afsluit, dien je uiteraard eerst de abonnementen te vergelijken. Kies bijvoorbeeld hoeveel data en belminuten je precies nodig hebt. Het is ook mogelijk de contractduur te filteren, zodat je precies bij iedere provider kan zien wat exact hetzelfde abonnement kost.

Daarnaast is het raadzaam smartphones te vergelijken. Zo weet je precies wat de beste prijs en keuze is voor een nieuwe mobiele telefoon. Je kunt uiteraard altijd nog even naar de winkel gaan om een toestel in het echt te testen. Zo weet je zeker dat het toestel voldoet aan al je wensen.

Houd rekening met een eventuele BKR-registratie bij een mobiel abonnement met smartphone

Belangrijk bij het afsluiten van een mobiel abonnement met smartphone is er even bij stil te staan dat een smartphone bij een abonnement wordt gezien als lening. Als je besluit de smartphone niet in een keer te betalen, krijg je een BKR-registratie wanneer het toestel een waarde vertegenwoordigt van meer dan 250 euro.

De registratie wordt uitgevoerd door het Bureau Krediet Registraties ter Tiel. Om een mobiel toestel op afbetaling te kunnen kopen, moet je eerst voldoende inkomen hebben. Daarom voert het BKR ook eerst een inkomenstoets uit. Zo weet de provider zeker dat je het mobiele abonnement en de smartphone kunt betalen. Houd er rekening mee dat een BKR-registratie negatief is voor de hoogte van je hypotheek.

Wil je namelijk later een hypotheek afsluiten, dan kan de BKR-registratie voor de mobiele telefoon in de weg zitten. Het is daardoor mogelijk dat je duizenden euro’s minder kunt lezen. Als je deze situatie wilt voorkomen, is het raadzaam een toestelbijdrage van maximaal 10 euro per maand bij een 2-jarig contract in te stellen. Bij een 1-jarig contract mag het maximale aflosbedrag maximaal 20 euro per maand bedragen.

Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om een toestel in één keer te kopen bij je mobiele abonnement. Er wordt dan geen registratie gedaan. Blijkt uit de inkomenstoets dat je het abonnement niet kunt betalen, dan is het afsluiten van een sim only abonnement wellicht een betere optie.

Schrijf je in voor updates

De niet zo regelmatige nieuwsbrief. Maximaal 1x per maand.

Ook interessant

Sim only abonnement kiezen

Soms heb je aan een nieuw mobiel abonnement genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een smartphone hebt die nog prima een jaar mee kan, of omdat je

Snelheid 4G abonnement

Bij de meeste mobiele providers krijg je gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is in verhouding tot het 3G-netwerk een stuk sneller. In gebieden

Goedkoper bellen naar servicenummers?

Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen