Mobiel abonnementen vergelijken

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Je staat op het punt om een mobiel abonnement af te gaan sluiten. De meeste mensen die een mobiel abonnement willen afsluiten, hebben eerst een prepaid abonnement gehad. Bij het mobiel abonnement vergelijken komt een aantal zaken kijken.

Zo heb je de keuze om een mobiel abonnement met telefoon af te sluiten, of een mobiel abonnement zonder telefoon. Het gaat dan om een zogenaamd sim-only abonnement, waarbij je geen toestel krijgt. Je betaalt dan minder maandelijkse kosten.

Looptijd van een mobiel abonnement

Allereerst dien je rekening te houden met de gekozen looptijd van het mobiele abonnement. Bij de meeste providers kun je een abonnement afsluiten met een looptijd van één of twee jaar. Wanneer je kiest voor een looptijd van een jaar, ben je meestal iets duurder uit dan wanneer je een abonnement voor twee jaar kiest.

Toch is het belangrijk rekening te houden met de nadelen die een langer abonnement met zich mee kunnen brengen. Je moet namelijk het volledige contract uitdienen. Dat betekent dat je goed moet weten of dit de provider is die je wilt gebruiken. Je kunt immers toch klachten hebben over bijvoorbeeld het ontvangst of andere zaken. Besluit je toch eerder van het contract af te willen, dan moet je deze afkopen. De korting vervalt dan en je betaalt dan alle maanden die je nog had moeten betalen in een keer, zonder korting.

Daarmee kan het afkopen van een contract een dure onderneming worden. Een andere optie is de keuze voor een maandelijks abonnement. Een abonnement met een looptijd van een maand kun je iedere dag van de maand opzeggen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van een maand. Voordeel is dat je meer vrijheden hebt; bevalt de provider niet, dan kun je gemakkelijk overstappen naar een andere provider, zonder dat je aan extra kosten vastzit. Een nadeel ervan is dat een abonnement met een looptijd van een maand gemiddeld drie euro per maand duurder is dan een mobiel abonnement met een looptijd van twee jaar.

Mobiel abonnement met telefoon of sim only?

Je kunt bij het mobiel abonnement vergelijken kiezen tussen een mobiel abonnement met telefoon of enkel een sim only. Bij een sim only abonnement dien je zelf een toestel te regelen. Het mobiele toestel dien je dus zelf aan te schaffen. Als je nog een smartphone hebt die nog volledig naar wens functioneert, ben je dus met een sim only abonnement een stuk goedkoper uit.

Een mobiel abonnement met telefoon

Veel providers bieden korting als je ervoor kiest om een mobiel abonnement met telefoon aan te schaffen. Je krijgt dan korting op de aanschaf van het mobiele toestel. Deze korting wordt verwerkt in het maandelijks te betalen bedrag.

Op die manier kun je gemakkelijk een mobiel abonnement met toestel afsluiten. Maar let op; je betaalt bovenop het maandelijkse bedrag voor een abonnement ook nog maandelijks voor het toestel. Deze kosten komen bovenop de kosten van het abonnement. Uiteraard is het ook mogelijk om eenmalig het volledige bedrag voor het toestel te betalen.
Belangrijk om te weten: een mobiel toestel bij een mobiel abonnement is nooit gratis. Dat betekent dat het hier gaat om een soort lening. Als je toestel duurder is dan 250 euro per maand, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Hoe hoger de prijs van je mobiele telefoon, hoe minder hypotheek je kunt krijgen.

Als je ervoor kiest om je toestel in één keer af te betalen, blijft de registratie uiteraard achterwege.

Sim only abonnement afsluiten

Je kunt ook kiezen voor een sim only abonnement. In de regel zijn deze abonnementen veel goedkoper, omdat je bijvoorbeeld niet de prijs van het toestel hoeft te betalen. Bij een sim only abonnement krijg je enkel een simkaart thuisgestuurd. Je dient dus zelf te zorgen voor een mobiele telefoon. Een sim only abonnement is maandelijks goedkoper, maar de aanschaf van een mobiele telefoon is duurder. Deze mobiele telefoon dien je immers los aan te schaffen.

Voordeel van enkel een sim only abonnement en de aanschaf van een los toestel, is dat je niet maandelijks voor je toestel hoeft te betalen. En je krijgt ook geen registratie bij het BKR, waardoor je mobiele abonnement niet van invloed is op de hoogte van een eventuele hypotheek in de toekomst.

Een mobiel abonnement kiezen

Wil je een geschikt mobiel abonnement kiezen? Overweeg dan bijvoorbeeld eens een alles-in-1-pakket. Wel dien je eerst een schatting van je verbruik te maken. Zo weet je welk abonnement je moet kiezen. Een abonnement is doorgaans opgebroken in belminuten en sms en mobiele data. Een onbeperkt mobiel abonnement wordt steeds gebruikelijker. Lees daarnaast altijd eerst de voorwaarden.

Een schatting van je verbruik maken

Een mobiele aanbieder biedt doorgaans verschillende soorten abonnementen aan, gebaseerd op het aantal belminuten en mobiele data. Als je veel gebruikmaakt van wifi, kun je prima een kleinere internetbundel nemen. Maar wanneer je veel onderweg bent en graag gebruikmaakt van een 4G-verbinding, is een grotere databundel een beter idee.

Ons advies is om in eerste instantie voor een kleiner abonnement te kiezen. Je kunt bij de provider meestal gedurende het contract alsnog een groter mobiel abonnement nemen. Dat terwijl een abonnement verkleinen soms niet mogelijk is. Bovendien kun je je belminuten en sms’jes, evenals de databundel, niet meenemen naar de volgende maand. Wat je niet verbruikt ben je dus kwijt.

De voorwaarden van de mobiele aanbieder lezen

Sluit je een mobiel abonnement af? Lees dan altijd eerst aandachtig de voorwaarden van de provider. In de voorwaarden staat bijvoorbeeld opgenomen of je hogere tarieven moet betalen wanneer je buiten de bundel belt. Er zijn providers die de volledige databundel binnen de Europese Unie beschikbaar stellen, terwijl je bij andere providers aan een limiet van 15GB per maand vast zit. Ook staat in de voorwaarden weergegeven of gesprekken per seconde of minuut worden afgerond.

Op deze manier kunnen onverwachte hoge kosten voorkomen worden. Onthoud dat een ongelimiteerde databundel vaak niet betekent dat je deze ook ongelimiteerd buiten Nederland mag gebruiken. Bovendien staat vaak in de voorwaarden vermeld dat je met je mobiele data bijvoorbeeld niet voortdurend mag internetten op de computer. Als je vaker in het buitenland bent dan in Nederland, kan dit ook problemen opleveren. De mobiele voorwaarden goed doorlezen is dus een absolute must.

Een mobiel abonnement voor je kind kiezen

Kinderen worden ouder en groeien bovendien steeds vaker op met een tablet of een eigen mobiele telefoon. Tegen de tijd dat het kind naar de brugklas gaat, wil het graag in contact staan met vrienden en klasgenoten. De vraag is dan onvermijdelijk: “mag ik een eigen mobiel?”

Een mobiel abonnement afsluiten voor je kind is niet duur en ook niet risicovol. Als het kind voor het eerst een mobiele telefoon krijgt, kun je nog kiezen voor een prepaid kaart. Zo leer je je kind verantwoord omgaan met een mobiele telefoon. Brugklassers kunnen wel al een goedkoop sim only abonnement krijgen. Maar maak duidelijke afspraken. Een abonnement van 100 minuten en 500 MB kost tussen de 5 en 10 euro per maand. Hier geldt wel; wanneer de bundel op is, kunnen kinderen er geen gebruik meer van maken.

Bij de meeste providers is het namelijk mogelijk een keuze te maken tussen wat er mogelijk is; doorgaan met internetten en bellen buiten de bundel, of de kaart blokkeren. Je kunt dan nog wel naar je kind bellen, maar hij of zij kan jou niet meer bellen. Bedenk dus goed wat handig is!

Schrijf je in voor updates

De niet zo regelmatige nieuwsbrief. Maximaal 1x per maand.

Ook interessant

Sim only abonnement kiezen

Soms heb je aan een nieuw mobiel abonnement genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een smartphone hebt die nog prima een jaar mee kan, of omdat je

Snelheid 4G abonnement

Bij de meeste mobiele providers krijg je gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is in verhouding tot het 3G-netwerk een stuk sneller. In gebieden

Goedkoper bellen naar servicenummers?

Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen