Snelheid 4G abonnement

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bij de meeste mobiele providers krijg je gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is in verhouding tot het 3G-netwerk een stuk sneller. In gebieden waar 4G slecht bereikbaar is, wordt er teruggeschakeld naar het trage 3G. Het 3G-netwerk is trager, omdat het aanzienlijk minder datacapaciteit heeft.

Daarom bieden de meeste providers een hogere snelheid met 4G. Er zijn zelfs providers die adverteren met een ‘schandalige snelheid’. Als je van plan bent veel te streamen, zoals bijvoorbeeld het bekijken van YouTube of het uitzenden van real life vlogs, kan een hoge 4G-snelheid goed van pas komen.

Zo snel is het 4G-netwerk

Het gebruik van een 4G-netwerk heeft veel voordelen. Op een hoge snelheid hoef je minder lang te wachten tot bijvoorbeeld een video van YouTube of een hele film van Netflix is ingeladen. Je kunt ongestoord muziek luisteren, zonder dat het geluid hapert. Een goede snelheid op de 4G-verbinding is dus wenselijk. De snelheden kunnen per provider flink verschillen.

Zo zijn er providers die meer snelheid tegen een iets mindere dekking aanbieden. Een van de stabielste netwerken in Nederland biedt overal dekking, maar heeft een minder snelle 4G-verbinding. Bij de keuze van je provider voor je mobiele abonnement zul je dus concessies moeten doen.

Hoe werkt 4G?

Tegenwoordig bieden de meeste providers toegang tot het 4G-netwerk. Met 3G was het al mogelijk te internetten, maar 4G is een nieuwe techniek die meer datacapaciteit doorlaat. Daardoor is de verbinding een stuk sneller en stabieler. Zo claimt T-Mobile een mobiele snelheid tot wel 300Mbps; sneller dan de meeste thuisverbindingen. Daarnaast bieden sommige providers al toegang tot 4G+. 4G+ is een extra snel netwerk, waarop fors hogere snelheden behaald kunnen worden.

Om 4G+ te kunnen gebruiken, dien je een smartphone te gebruiken die het netwerk ondersteunt. Bij 4G+ worden er namelijk meerdere frequenties samen gebruikt, waardoor de datatoevoer toeneemt. Om te weten of 4G ook bij jou in de buurt beschikbaar is, dien je te kijken naar de dekkingskaart. De dekkingskaart biedt nuttige informatie over waar in jouw regio welke masten staan.

Snelheid 4G in de praktijk

Providers stellen dat het 4G-netwerk tot wel tien keer zo snel als het 3G-netwerk kan zijn. In theorie zou je ongeveer 150 Mbps op je 4G-verbinding moeten kunnen bereiken. In de praktijk blijken de resultaten in veel gevallen tegen te vallen.

Dat heeft niet alleen met de snelheid van de provider te maken, maar ook met andere factoren. Zo speelt onder meer de kwaliteit van het modem in je telefoon mee. Ook de afstand van de smartphone tot de zendmast is van groot belang. Wanneer je praktisch naast de zendmast staat, zul je zien dat de snelheid een stuk hoger is dan wanneer je er ver van af staat.

Om diezelfde reden is de snelheid buitenshuis vaak een stuk beter dan de snelheid in huis. Dat heeft te maken met de dikke muren en hoge mate van isolatie in gebouwen. Wanneer er veel gebouwen tussen het signaal staan, kan deze gestoord worden waardoor de snelheid ook afneemt. Bovendien kun je bij bijvoorbeeld een ritje in de trein regelmatig onbewust van antenne wisselen. Wanneer de antenne verder weg is, of meer capaciteit verbruikt, kan de snelheid lager zijn. Op die manier heeft iedereen een goede verbinding.

Verwachtingen 4G en 4G+-snelheid

Uiteraard mag je als abonnee verwachten dat je een redelijke 4G-snelheid heeft. Daarom heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een aantal regels opgesteld, die sinds maart 2018 in zijn gegaan. Zo moeten providers tegenwoordig duidelijk aangeven hoeveel download- en uploadsnelheid de consument mag verwachten. Dat is de hoogst mogelijke snelheid die men in de praktijk kan bereiken. Providers moeten daarnaast duidelijk aangeven waarom de snelheid lager uit kan vallen.

Opvallend is dat de meeste sim only providers wel 4G en 4G+-abonnementen aanbieden, maar dat de snelheden soms iets lager uit kunnen vallen. Dat komt doordat de kleinere providers minder ‘urgent’ op het netwerk zijn. Daardoor krijgen klanten van grotere providers soms voorrang op de snelheid.

Hoeveel snelheid je in de praktijk kunt halen, verschilt per provider. Een provider als Youfone adverteert met de hoogste mogelijke snelheid, terwijl bijvoorbeeld Robin Mobile een veel lagere snelheid biedt. Dat heeft te maken met de marketing van de provider; de een wil consumenten aan zich binden door een zo hoog mogelijke snelheid te adverteren, de ander is liever eerlijk en maakt geen loze beloftes.

De 4G-snelheid in de praktijk

Uiteraard kun je ook zelf testen hoe hoog de 4G-snelheden bij je provider precies zijn. De meest gebruikte tool daarvoor is Speedtest. Onder meer Vodafone en T-Mobile verwijzen je naar de diensten van Ookla, het bedrijf achter Speedtest.net. De providers hebben de snelheidsmeter soms in de apps ingebouwd.

Provider met de hoogste snelheid kiezen

Welke provider het best bij je past op het gebied van snelheid, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Als je graag erg snel internet wilt, dan ben je het beste uit bij T-Mobile. Deze provider is al jarenlang de best geteste provider op het gebied van datasnelheden. De snelheden kunnen tussen de 75Mbps en 250 Mbps liggen. In sommige gevallen ligt de snelheid nog hoger, afhankelijk van waar je je precies bevindt.

De hogere datasnelheid bij T-Mobile wordt vooral bereikt door het gebruik van hogere frequenties. Hoe hoger de frequentie, hoe meer snelheid er gebruikt kan worden. Dat heeft ook een nadeel; op sommige plekken heb je daardoor minder bereik. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen als ziekenhuizen of warenhuizen. Bovendien liggen de kosten voor een dergelijk abonnement maandelijks een stuk hoger.

Wil je liever een erg stabiel snelheid en heb je minder eisen aan snelheid, dan kun je kiezen voor een andere provider. Het meest voor de hand ligt de keuze voor een virtuele provider, zoals bijvoorbeeld Robin Mobile, Youfone of Ben. Robin Mobile en Youfone maken gebruik van het netwerk van KPN, Ben en Simpel van T-Mobile en hollandsnieuwe maakt gebruik van het netwerk van Vodafone.

Zo ben je maandelijks een stuk goedkoper uit en heb je toch voldoende snelheid. Belangrijk te onthouden: bij sommige abonnementen ligt de snelheid van je abonnement een stuk lager. Dat heeft te maken met hoeveel je voor het abonnement betaalt. Het duurste abonnement bij Robin Mobile heeft bijvoorbeeld 25Mbps downloadsnelheid, terwijl het goedkoopste abonnement slechts 5Mbps biedt.

Waar moet ik op letten voor ik een abonnement kies?

Als je een mobiel abonnement af wil sluiten, wil je uiteraard het meeste waar voor je geld. Om een goede snelheid te kunnen halen, heb je een goede dekking nodig. Deze dekking kun je grotendeels al bekijken aan de hand van de dekkingskaart. Toch kan het voorkomen dat de dekking in de praktijk op sommige plekken minder goed is. We raden je daarom aan eens bij mensen in de buurt te vragen wat hun ervaringen met jouw beoogde provider is.

Bovendien heb je uiteraard een mobiele smartphone nodig waarmee je de geadverteerde snelheden ook echt kunt behalen. Daarom moet je smartphone wel geschikt zijn. De meeste mobiele telefoons zijn tegenwoordig standaard geschikt voor 4G. Wil je profiteren van hogere snelheden, dan moet de smartphone ook 4G+ geschikt zijn.

Heb je al een 4G-toestel? Dan doe je er goed aan een 4G-abonnement af te sluiten. Tegenwoordig heb je doorgaans al gratis toegang tot dit netwerk en hoef je er niet meer extra voor te betalen. Let bij je keuze wel op dat de geadverteerde snelheden verschillen per provider. Daarom is mobiel abonnement vergelijken nuttig. Bepaal bovendien of je een beperkte of onbeperkte databundel wilt. Wanneer je een hogere snelheid 4G kiest, zul je ook binnen kortere tijd meer data verbruiken. Een onbeperkte bundel kiezen kan dan lonen.

Schrijf je in voor updates

De niet zo regelmatige nieuwsbrief. Maximaal 1x per maand.

Ook interessant

Sim only abonnement kiezen

Soms heb je aan een nieuw mobiel abonnement genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een smartphone hebt die nog prima een jaar mee kan, of omdat je

Snelheid 4G abonnement

Bij de meeste mobiele providers krijg je gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is in verhouding tot het 3G-netwerk een stuk sneller. In gebieden

Goedkoper bellen naar servicenummers?

Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen