Sim only abonnement kiezen

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Soms heb je aan een nieuw mobiel abonnement genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een smartphone hebt die nog prima een jaar mee kan, of omdat je altijd zelf een nieuwe smartphone koopt. In dat geval kun je beter kiezen voor een sim only abonnement.

Met een sim only abonnement ben je veel goedkoper uit, omdat je niet hoeft te betalen voor de aanschaf van een mobiel toestel bij de provider. Je krijgt enkel een simkaartje thuisgestuurd. Je dient dus zelf voor een goed werkend toestel te zorgen. Bij zowel de kleinere als de grotere providers is het mogelijk een sim only abonnement af te sluiten.

Zo werkt sim only abonnement

Een sim only abonnement werkt zeer eenvoudig. Het gaat om een nieuw abonnement, zonder dat je daarbij kiest voor een nieuw toestel. Je kunt dus de telefoon gebruiken die je nu hebt. Veel consumenten vinden het zonde om iedere keer dat je een mobiel abonnement af wilt sluiten ook een nieuw toestel te kopen. Daarom is sim only de laatste jaren steeds populairder geworden.

Bij een sim only abonnement krijg je namelijk alleen een simkaart. Door je oude simkaart uit je huidige mobiele telefoon te halen te vervangen met de nieuwe simkaart, kun je weer ongestoord verder bellen, sms’en en internetten. In de regel is een sim only abonnement veel goedkoper dan een mobiel abonnement met smartphone.

Kleinere providers en grotere netwerken

Sim only was voorheen een verschijnsel dat we alleen bij de kleinere providers zagen. Tegenwoordig bieden ook de grotere providers de mogelijkheid aan een sim only abonnement af te sluiten. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig een sim only abonnement aan.

De vier grote netwerken in Nederland zijn KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone. Deze netwerken bieden dergelijke abonnementen aan. Er zijn ook mobiele providers waarbij het enkel mogelijk is een sim only abonnement af te sluiten.

Kleinere providers zoals Telfort, Simpel en Simyo maken gebruik van een groter netwerk. Ze hebben dus geen eigen netwerk. Je dient alvorens een abonnement af te sluiten uit te zoeken welk netwerk de kleinere provider precies gebruikt. Dat is belangrijk, omdat het mogelijk is dat je met providers afhankelijk van jouw locatie een slechte dekking kunt hebben. Als je bijvoorbeeld bij KPN een slechte dekking hebt, vallen Simyo en Telfort ook af. Datzelfde geldt voor Ben als je problemen hebt met het T-Mobile netwerk.

De meeste providers zetten daarom meteen op hun website welk netwerk ze gebruiken. Zo kun je gemakkelijk gebruikmaken van de kleinere providers en hun grote netwerken. Bovendien bieden kleinere providers vaak kleinere bundels tegen een lagere prijs aan. Heb je meer dataverkeer nodig? Dan kun je een kijkje nemen bij de vier grote netwerken. Vaak liggen de kosten dan ook iets hoger.

Providers moeten tegenwoordig heel duidelijk uitleggen wat je betaalt voor je abonnement en voor een eventueel toestel. Bij een sim only abonnement zijn de voorwaarden niet anders dan bij een abonnement met toestel. Dat heeft als voordeel dat je gemakkelijk en snel alle abonnementen met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je de juiste afweging maken of je liever een abonnement met smartphone wilt, of liever zelf een smartphone koopt.

Nieuw abonnement kiezen of verlengen?

Of je een sim only abonnement wilt kiezen, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Het is in ieder geval belangrijk om bij een nieuw abonnement eens te kijken hoeveel data en belminuten je gebruikt. Als je veel dataverkeer gebruikt, is het handig een grotere bundel te nemen bij het verlengen of het kiezen van een nieuw abonnement. Houd je maandelijks veel over, dan is een kleinere bundel aangeraden. Ook bij het afsluiten van een sim only abonnement is het mogelijk nummerbehoud aan te vragen. Het maakt niet uit of je huidige abonnement inclusief mobiele telefoon was of niet.

Op basis van deze informatie kun je het beste abonnement kiezen dat bij je past. Als je met je huidige provider niet tevreden bent, kun je beter een nieuw abonnement bij een nieuwe provider afsluiten. Houd daarvoor wel rekening met de contractperiode en de opzegtermijn. Als je namelijk overstapt terwijl je nog een contract met de huidige aanbieder hebt, kun je te maken krijgen met extra kosten. Je moet dan de bedragen van alle maanden exclusief kortingen in één keer betalen. Dat kan al snel honderden euro’s kosten.

Kijk daarom eerst goed wanneer je contract is afgelopen. Daarna kun je overstappen naar een andere provider. Ben je tevreden? Dan kun je ook kiezen voor het verlengen van een sim only abonnement bij de huidige provider. Heb je nog een prima toestel, dan is een sim only abonnement de goedkoopste optie. Daarmee kunnen tientallen euro’s per maand bespaard worden.

Contractduur van een sim only abonnement

Bij sim only abonnementen zijn er verschillende contractduren mogelijk. Het goedkoopste abonnement heeft een contractduur van twee jaar. Bij een tweejarig sim only abonnement krijg je doorgaans de hoogste kortingen en de laagste maandelijkse lasten. Daarnaast is het ook mogelijk een deel van de korting te laten vallen. Dit zien we vaak bij een eenjarig mobiel abonnement.

Steeds vaker bieden providers ook de mogelijkheid om maandelijks op te zeggen aan. Met een maandelijks sim only contract zit je nergens aan vast. Bovendien kun je eenvoudig per maand het abonnement naar boven of beneden bijstellen. Daardoor heb je volledige controle over het abonnement.

Nadeel is wel dat een maandelijks opzegbaar abonnement het duurste sim only abonnement is dat beschikbaar is. Dat komt omdat er minder kortingen worden gegeven. In ruil daarvoor krijg je wel meer controle over je abonnement. Als je toestel plotseling toch stukgaat, kun je bijvoorbeeld weer kiezen voor een mobiel abonnement met smartphone. Het is uiteraard ook mogelijk zelf een nieuwe smartphone te kopen en de simkaart over te plaatsen.

Sim only abonnementen vergelijken

Het grootste voordeel van een sim only abonnement afsluiten is dat je geen BKR-registratie krijgt, zoals dat bij een mobiel abonnement met smartphone vaak wel het geval is. Daarom kan een sim only abonnement de voordeligste optie zijn. Sim only vergelijken is bovendien een goede manier om te besparen op de maandelijkse kosten van mobiele telefonie. Het vergelijken is volledig gratis, je zit nergens aan vast. Je kunt met het vergelijken van een sim only abonnement tot wel tientallen euro’s per jaar besparen. Je krijgt automatisch de beste deals te zien.

Goedkoopste sim only vergelijken

Sim only abonnementen zijn goedkoop in de aanschaf. Een sim only abonnement heb je al vanaf 2,50 euro per maand. Wel krijg je een beperkte hoeveelheid belminuten, sms en data. Het maakt niet uit of je kiest voor meer of minder belminuten, met sim only vergelijken kun je altijd besparen op de maandelijkse kosten.

Hoeveel data heb je nodig

De meeste sim only providers bieden tegenwoordig toegang tot het 4G netwerk, zonder dat je daarvoor extra hoeft te betalen. Een enkele provider vraagt nog een toeslag. Je krijgt bij het goedkoopste abonnement vrij weinig mobiele data. Daardoor is het mogelijk dat je moet bijbetalen, omdat je buiten bundel actief was. Daarom raden we altijd aan minimaal 1GB (1000 MB) mobiele data per maand af te sluiten. Een groter abonnement afsluiten is altijd handig, omdat je niet voor onverwachte kosten komt te staan als je per ongeluk niet verbonden was met WiFi. Bij 4G ligt de datasnelheid hoger, waardoor je sneller meer MB’s verbruikt. Bij 3G is de verbinding trager, waardoor je minder snel mobiele data verbruikt.

Het goedkoopste 4G sim only abonnement met 1GB Data is er al vanaf 7,50 euro per maand. Het is uiteraard ook mogelijk een duurder abonnement te nemen. Je krijgt dan een grotere databundel.

Schrijf je in voor updates

De niet zo regelmatige nieuwsbrief. Maximaal 1x per maand.

Ook interessant

Sim only abonnement kiezen

Soms heb je aan een nieuw mobiel abonnement genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een smartphone hebt die nog prima een jaar mee kan, of omdat je

Snelheid 4G abonnement

Bij de meeste mobiele providers krijg je gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is in verhouding tot het 3G-netwerk een stuk sneller. In gebieden

Goedkoper bellen naar servicenummers?

Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen