Tips mobiel abonnement

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Praktische tips bij een mobiel abonnement

Ga je voor het eerst een mobiel abonnement afsluiten? Dan kun je kiezen tussen een mobiel abonnement met telefoon afsluiten, of kiezen voor een sim only abonnement. Eenmaal een abonnement afgesloten zijn er nog een aantal handige praktische tips voor het gebruik van een mobiel abonnement. Wanneer kinderen voor het eerst gebruikmaken van een mobiel abonnement, kun je er als ouder voor kiezen een data- en belplafond in te stellen. Zo kun je voorkomen dat er buiten de bundel internet of belminuten gebruikt wordt, zodat er geen extra kosten op de factuur verschijnen.

Zo ga je met een mobiel abonnement aan de slag

Een mobiel abonnement kiezen betekent ten eerste de keuze maken tussen een abonnement met toestel of sim only kiezen. Kijk vervolgens naar de tarieven van verschillende abonnementen. Doorgaans ben je bij een kleinere provider een stuk goedkoper uit. Controleer ook de dekkingskaart. Daarnaast geldt: kies ruim voor een abonnement. Als je ruimer kiest, houd je aan het einde van de maand belminuten en data over. Deze mag je niet meenemen naar de nieuwe maand, maar zo kun je voorkomen dat je buiten bundel belt of data verbruikt.

Daarnaast kun je niet met ieder abonnement vanuit Nederland naar het buitenland bellen. Al deze zaken staan in de voorwaarden van het abonnement.

Mobiel abonnement met toestel of sim only kiezen

Heb je nog een mobiele telefoon waar je nog een jaar mee aan de slag kunt? Dan kun je kiezen voor een sim only abonnement. Bij een sim only abonnement krijg je enkel een simkaartje geleverd. Deze kun je in je telefoon plaatsen. Daarna kun je weer verder bellen, sms’en en internetten. Het is dus zaak dat je zelf een mobiele telefoon regelt.

Je kunt er ook voor kiezen om een mobiel abonnement met toestel te kiezen. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe telefoon nodig hebt. Je betaalt dan deels voor het verbruik van het abonnement, plus de afbetaling van de smartphone. Daardoor ben je maandelijks duurder uit. Vaak bieden providers wel honderd tot tweehonderd euro korting op de aanschaf van een mobiele telefoon. Houd er rekening mee dat als de waarde van de smartphone boven de 250 euro komt, je een BKR-registratie krijgt. Deze registratie wordt uitgevoerd door Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel. Het houdt in dat je soms enkele duizenden euro’s minder kunt krijgen bij de aanvraag van bijvoorbeeld een hypotheek.

Wat zijn de tarieven?

Ieder abonnement komt met verschillende tarieven. De tarieven kun je het beste op onze website vergelijken. Zo krijg je een goed overzicht van welke providers welke databundels aanbieden en tegen welke tarieven. Zo kun je op die manier een goede keuze maken en niet te veel betalen voor een mobiel abonnement.

Wat is je verbruik?

Als je overstapt van mobiele aanbieder, heb je waarschijnlijk al een idee hoeveel data en belminuten je precies per maand verbruikt. Op basis van deze informatie kun je een nieuw mobiel abonnement afsluiten. Mocht je voor het eerst een mobiel abonnement afsluiten, kies dan een ruim abonnement. Het is beter om belminuten over te houden. Maar neem niet een grote databundel, want dan betaal je maandelijks te veel voor data die je niet gebruikt. Een goede optie is om eens een Wifii meter op je telefoon te plaatsen. Zo weet je precies hoeveel data je normaal gesproken gebruikt.

Dekkingskaart checken

Bij de keuze voor een mobiel abonnement heb je de keuze uit vier grote netwerken: KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Deze vier grote netwerken hebben een eigen netwerk. Er zijn ook kleinere mobiele providers die gebruikmaken van een van de vier grotere netwerken.

Check daarom altijd van tevoren de dekkingskaarten bij verschillende providers. Controleer de meeste locaties waar je vaak mobiele data verbruikt. Zo weet je zeker dat je ook echt verbinding hebt op de plekken waar je dit nodig hebt. Toch kan het voorkomen dat de dekkingskaarten iets te positief de zaken voorstellen. Een andere mogelijkheid is daarom eens bij vrienden te vragen hoe zij de mobiele aanbieder beoordelen in je regio.

Belminuten en databundel over houden

Bij een goed mobiel abonnement kun je kiezen voor een grotere bundel met meer belminuten en een iets grotere databundel. Dit kun je goed vergelijken met schoenen kopen: kies je schoenen die iets ruimer en comfortabeler zitten, of koop je een maatje kleiner met het risico dat de schoenen gaan knellen? Uiteraard koop je nooit te grote schoenen, omdat dit niet comfortabel is.

Datzelfde geldt voor een mobiel abonnement vergelijken: kies voor een abonnement dat niet te klein is. Zo kun je voorkomen dat je kosten buiten bundel maakt. Daardoor kun je voor ongewenst hoge rekeningen komen te staan. Kies daarom voor een ruimte bel- en databundel; je kunt beter een paar minuten en MB’s overhouden, dan je buiten bundel verbruikt. Kies niet voor een veel te grote databundel. Je betaalt dan te veel voor belminuten en MB’s die je nooit gaat gebruiken. Het is helaas (nog) niet mogelijk om belminuten en MB’s op te sparen en mee te nemen naar een volgende maand. Daarom is het belangrijk een goede balans te vinden.

Kun je naar het buitenland bellen?

Heb je vrienden of familie in het buitenland? Dan kun je kiezen voor een mobiel abonnement waarbij je vanuit Nederland naar het buitenland kan bellen. Deze informatie vind je vaak terug in de voorwaarden van het mobiele abonnement. Particuliere abonnementen bieden deze mogelijkheid vrijwel altijd. Er wordt wel aangegeven hoeveel belminuten je precies mag gebruiken voor bellen naar het buitenland. Meestal is de waarde gelijk aan het verbruik binnen Nederland. Mag je onbeperkt belminuten verbruiken als je naar Nederlandse nummers belt? Dan mag dat soms ook naar het buitenland. In andere gevallen is het aantal belminuten afwijkend, maar dit kan per provider verschillen.

Daarbij dien je ook rekening te houden met het verbruik van mobiele data in het buitenland. Ga je naar het buitenland en wil je roamen? Binnen de Europese Unie kan dat. Let op bij onbeperkte bundels; onbeperkt internetten in Nederland betekent niet automatisch dat dit ook mogelijk is in het buitenland. Meestal kun je maximaal 15GB in het buitenland verbruiken. Er zijn ook providers die meer dataverbruik in het buitenland aanbieden. Ben je niet zeker van je zaak? Vraag dan eens naar de mogelijkheden bij de beoogde provider.

Het gebruik van een belplafond bij kinderen

Als je je kind voor het eerst een mobiel abonnement laat gebruiken, kan het voorkomen dat het kind onbewust meer data en belminuten verbruikt dan gewenst. Bij sommige providers kun je om die reden een zogenaamd ‘plafond’ instellen. Bij dit plafond kunnen kinderen niet meer bellen en internetten als de limiet bereikt is. Wel kunnen de ouders naar het kind bellen. Andersom is niet meer mogelijk.

Een plafond is gemakkelijk in te stellen. Niet alle providers bieden deze mogelijkheid. Wanneer een provider deze optie wel aanbiedt, is het raadzaam te gaan werken met het plafond. Zo kun je ten aller tijden voorkomen dat je kind onverwacht hoge kosten maakt.

Overstappen? Denk aan de opzegtermijn

Heb je een andere provider op het oog? Dan is het belangrijk om je contract op tijd op te zeggen. Controleer daarvoor de vervaldatum van het contract en de opzegtermijn. Bij een eenjarig of tweejarig contract staat precies aangegeven op welke datum het contract vrij is. Bij een maandelijks contract mag je altijd opzeggen, maar wel vaak een maand van tevoren.

Houd er rekening mee dat wanneer de contractduur volledig is verlopen, je een maandelijks opzegbaar contract krijgt. Je betaalt dan hetzelfde per maand en mag in sommige gevallen ook de korting houden. Je kunt dan met een opzegtermijn van een maand overstappen.

Gebruik altijd een vergelijker

Ben je van plan om over te stappen? Gebruik dan de online vergelijker op onze website. Zo kun je een hoop geld besparen op de maandelijkse kosten voor het mobiele abonnement.

Schrijf je in voor updates

De niet zo regelmatige nieuwsbrief. Maximaal 1x per maand.

Ook interessant

Sim only abonnement kiezen

Soms heb je aan een nieuw mobiel abonnement genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een smartphone hebt die nog prima een jaar mee kan, of omdat je

Snelheid 4G abonnement

Bij de meeste mobiele providers krijg je gratis toegang tot het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is in verhouding tot het 3G-netwerk een stuk sneller. In gebieden

Goedkoper bellen naar servicenummers?

Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen